22 August 2011

18 August 2011

Kesal...

Ku takkan bisa menjadi lebih
Dari apa yang terdaya
Namun ku tetap berjanji
Akan masih mencuba untuk
Memujuk hatimu
Mencintai aku
Kerna semua yang ada
Hanyalah untukmu

Maafkan aku sekiranya
Tak termampu untuk
Mencurahkan semua
Isi hatiku
...
 

12 August 2011

Tidak Pernah Berubah...


Usia makin meningkat... Patutnya makin matang dan berubah kepada kebaikan...
Tapi realitinya skrg, makin tua, makin menjadi-jadi... Tiada kah titik-titik perubahan dalam hidup..???
Sampai bila nak biarkan semua nih berterusan...???

Mudah-mudahan, aku dijauhkan dari sikap begini... Sikap yg memalukan untuk dipandang...

"Malu laa nk tgk... Haiisshhh..."

09 August 2011

Konfius...!!!

Petang tadi jalan jalan dgn member jap kat Prangin Mall.. Hehehe mengular jap... Bukan apa, td gi Komtar wat keja skit pastu dah ada masa singgah laa jap kat mall tuh..
Mata nih terpandang laa kat Samsung Tab.. Menarik gak.. Harga pon ok gak.. Tp sebenarnya sebelum nih aku dah niat nak pakai BB... Bila dah tgk ST nih, aku dah mcm jatuh cinta plak... Mcm nak beli jaa td.. Nasib baik duit tak cukup... hehehe...
Yang buat aku tertarik kat ST nih, software AutoCad bleh pakai... Hmm.. Senang skit aku nk wat keja, nak wat discussion kat site ke.. Tak payah bawak plan besar2..
Aduhaiii... yg mana satu nak beli nih.... Konfius... Konfius...

08 August 2011

02 August 2011

Salam Ramadhan...

Rasanya masih belom terlambat lagi laa aku nak ucap Selamat Menyambut Ramadhan dan selamat menunaikan ibadah puasa kepada semua teman-teman dan rakan-rakan yang mengenali diri ni...


Semoga Ramadhan tahun nih adalah lebih baik dari yang sebelum2 nih... Jom kita mengambil sepenuhnya bonus-bonus yang ada dalam bulan Ramadhan nih... InsyaAllah...

25 July 2011

Masih Mencari

Saban hari makin resah...
Resah menanti...
Resah tentang apa yg akan terjadi...
Resah yang tiada penghujungnya...

Saban hari masih mencari...
Mencari cari yang dicari...
Sampai sekarang tidak ketemui...
Bilakah akan terungkai persoalan ini...

21 July 2011

Bersih Ke..???

Lama rasanya tak menulis dalam blog nih... Sunyi sepi jaa... hmm... Bukan apa, sibuk skit dgn kerja dan kehidupan...
Hari nak cakap skit pasai satu perhimpunan nih... Walaupon, perkara nih dah lama berlaku tapi aku nak suarakan skit laa pendapat aku pasai perkara nih... Tanggal 9 Julai 2011, satu perhimpunan telah berlaku di Kuala Lumpur... Satu badan yg menggelarkan diri depa sebagai 'BERSIH' mendakwa pihak Suruhanjaya Pilihan Raya nih tak bersih, tak telus, apa pon tak laa senang cakap... Disebabkan itu, depa nih a.k.a 'BERSIH' nih bertindak mengadakan satu perhimpunan besar untuk menunjukkan rasa ketidakpuasan hati depa terhadap suruhanjaya nih dan pihak kerajaan...
Tapi sedar tak depa nih yg tuduh pihak berkenaan tak telus, pihak pembangkang telah memenangi dan menguasai 4 negeri, (Pulau Pinang, Kedah, Selangor, Kelantan) Perak pon hampir2 dapat... Lagi kata tak telus... Aku binggung dan hairan dgn sikap sesetengah pihak yg berfikiran mcm tuh... Come on... Matang kan skit fikiran tuh... Jangan taksub sgt dgn kata2 pihak pembangkang...
Perhimpunan tuh di dalangi oleh 'orang2' pihak pembangkang... Itu yg aku nmpk laa... Menggunakan nama 'BERSIH' untuk mengaburi mata 'rakyat2' yg buta dan tak peka demi kepentingan diri sendiri... Yang menghadiri perhimpunan tuh bukan calang2 org... Semua berpelajaran tinggi, ada akal pikiran tp tetap ikutkan kehendak hati mengalahkan otak dan akal... Berarak beramai2, menjerit2, memperkatakan ketidakpuasan hati... Lagi satu pihak plak menggelarkan mereka nih 'PATRIOT' pon buat jugak... tak mau kalah...
Sedar tak, yg semua nih hanya merugikan rakyat daripada menguntungkan...??? Kalu di tanya pada yg sokong perhimpunan mcm nih, memang depa marah aku laa... Kata aku tak sedar apa yg berlaku sebenarnya.. Kemudian depa salahkan pihak polis plak yg menghalang depa berhimpun... Katanya depa ada kebebasan untuk berhimpun... Siap bagi aku satu akta... Tp, ada tp gak, tp sedar tak atau faham tak pasai apa polis buat mcm tuh...?? Sbb tak mau bg kedua2 pihak, 'BERSIH' dan 'PATRIOT' nih bertembung... Bayangkan laa kalu kedua2 pihak nih bertembung, tak ka haru namanya... Mungkin kecoh jadinya... Sedar tak..???? Tak sedar kan...??? Yg depa tau nak salahkan balik pihak berkuasa...
Nampak sgt diri tuh dah terlalu taksub dgn agenda2 demi kepentingan diri sendiri nih... Aku bukan nak sokong mana2 pihak, tapi yg salah tetap aku tegur... So, sebagai manusia yg diberikan akal dan fikiran, guna laa... Jgn ikut sgt kata hati... Jangan mudah sgt nak terpengaruh... Jangan taksub sgt... Ingat, negara kita nih negara berpelembagaan... Kita ada Raja sebagai Ketua Negara... Kalau dah rasa diri tuh tak bleh nak menghormati lagi negara nih, Raja, Agama Islam sebagai Agama Rasmi negara nih, pi jaa kat imigresen mohon batalkan kewarganegaraan then pi laa kat negara lain yg rasa bleh memenuhi kehendak hati tuh....
So, pikir laa btol2... Jgn timbulkan kekecohan kat negara nih yg aman sejak dulu lagi... Ini pandangan aku, kalu tak setuju dgn pendapat aku or pandangan aku nih, ada aku kesah...???

25 May 2011

Speechless...

Aku ada stori skit nak share... Itupun kalu ada yg nak baca laa...
Td aku tgk Buletin Utama TV3... Depa ada cakap pasai isu subsidi nih...
Aku berterima kasih laa kat kerajaan sbb masih lagi bagi subsidi kat rakyat...
At lease kurang skit laa beban rakyat termasuk laa aku... 
Aku tau dan faham subsidi nih akan membebankan kerajaan balik sebab kat 
Malaysia nih ada byk subsidi diberikan... Tp yg aku tak faham, pasai apa Warga Berita
nih nak bandingkan antara permansuhan subsidi di Amerika tuh dgn Malaysia...???
Ok.. Ok.. Maybe aku tak faham... Kalu ada yg sudi nak bagi aku fhm, sila kan....
Aku konfius sebenarnya...
Ok, kita renungkan balik kos sara hidup kat Malaysia nih...

Gaji Bersih Bulanan = RM 1500  (sebenarnya ada yg dpt kurang dari nilai nih pon...)
Bayar Duit Umah = RM 400  (ada yang bayaq lebih...)
Bayar Duit Keta = RM 500  (keta proton, keta lain aku tak pasti laa..)


Itu dah RM 900... Ok.. Ok.. 


Keperluan ASAS Dapur & Diri  =  RM 100  (apa sgt laa nak beli dgn nilai tuh skrg kan...)
Duit Minyak keta  =  RM 150  (bleh kaa tahan sebulan...??? Aku wat anggaran jaa....)
Makan & Minum  =  RM 300  (RM10/hari... bleh..?? Kita cuba laa...)


Itu dah RM 550... Ok.. Ok..


Jumlah keseluruhan  =  RM 1450
Baki                          =  RM 50  (saving untuk masa sakit nanti...)


Tu dia... Tu dia... Itu baru asas ja tuh... Belum bagi kat mak bapa lagi... Tanggungjawab
gak tuh... Ini aku wat anggaran bagi yg bujang laa... kalu yg kawen tuh, lagi byk kot...
Mana taknya, susu anak lagi, pampers, ubat (kalu sakit..), pakaian, makan minum... perrgghhh...
Entah brapa dah tuh...


Aku rasa mcm tak logik depa nak compare dgn si Amerika tuh... 
Aku bukan sakit hati pon dgn depa, cuma bagi pendapat dan pandangan aku ja...
Aku rasa, before kerajaan nak mansuhkan terus subsidi di Malaysia nih, baik depa
pikiaq balik pasal keperluan rakyat & pendapatan rakyat... Jangan nanti rakyat plak merana...
Aku tak masuk mana2 pihak... (nanti kata aku berpolitik plak...) Cuma pandangan aku
sebagai rakyat Malaysia... Tak salah rasanya aku kongsi pendapat kan...

Hangpa semua rasa mcm mana...???

11 March 2011

Jepun Di Landa Gempa Bumi & Tsunami (Part 2)

Jepun Di Landa Gempa Bumi & Tsunami



Berita yg baru aku dpt td... Jepun di landa gempa bumi yg amat kuat disusuli gelombang Tsunami... Sama2 laa kita berdoa agar mereka terselamat... Semoga negara kita jauh dari malapetaka nih...

A Doctor in the House

Dua hari sudah terbaca dlm newspaper tentang buku A Doctor in the House:The Memoirs of Tun Dr Mahathir Mohamad.. Baca sekejap laporan apa yg ada dlm buku setebal lebih dari 800 mukasurat nih.. Macam best ja apa yg terkandung dalam buku nih.. Antara yg menarik kat dlm buku nih, Becoming Prime Minister, I Am A Malay, The Tunku Makes A Proposal, Expelled, In The Political Wilderness, Anwar Joins Umno, Daim Becomes Finance Minister, Ops Lalang, Vision 2020, Financial Crisis Fallout, Resignation, Problems With Singapore.


(courtesy of MPH Group Publishing)

Td pon saja jalan2 cari maklumat tentang buku nih.. Sangkut kat laman MPH, dapat laa skit info.. Niat hati mmg nak dapatkan buku nih.. Bukan apa, mungkin bleh menambahkan pengetahuan tentang Malaysia.. Dgr kabar, org luar Malaysia pon dh tempah buku nih secara online.. Hmm... Buku nih pon tak laa mahal sgt.. Dalam RM100 ja..

Aku sebenarnya mmg respect dgn Tun.. Tak kisah org nak kata apa.. Tp jasa Tun untuk Malaysia mmg besar.. Tun telah membawa Malaysia ke mata dunia.. Sektor perniagaan, pendidikan.. Aku bangga menjadi rakyat Malaysia semasa di bawah kendalian Tun.. Bagi aku Tun Mahathir org yg genuis..

Malam nih nak gerak g KL jap.. Mungkin beli buku nih kat sana kot... Hopefully still ada lagi...

14 February 2011

Hepi Burfday To ME...!!!

10hb Februari 2011... Makin tua aku... hahaha... Terima kasih kepada saudara mara, sahabat dan kawan2 yg wish kat aku... Ingat juga korang kat aku... Sayang juga korang kat aku... Aku bukan apa, ingat dah makin tua nih dah xda laa org nk wish ke apa ke... tp... hmm... (sedih woo..) Thanks semua...

Burfday aku, aku dapat hadiah fantastik dari my mom and my sis... Notebook & Broadband... Bleh laa aku update slalu blog aku yg sunyi nih... Seronok gila... Then, my best fren (Man, Shahril, Awis dan ramai lagi laa) wat kejutan sambutan burfday aku kat Base Club (Citybayview)... Aku terharu dgn rancangan korang tuh... Mmg tak sangka kwn2 nk celebrate burfday aku.. kat Base lak tuh... Mmg aku takkkkkkan lupakan apa yg korang wat tuh... (touching lagi...) Thanks guys...

Hopefully, this year aku bertemu jodoh... Ramai kwan2 wish kat aku mcm tuh... Aku harap mcm tuh laa... Lagi bapa aku ada bgtau kalu aku tak kawen tahun 2011 nih, semua harta2 dalam dan luar negeri, aku xdapat... hahahaha... sempoi laa ayat bapa aku... InsyaAllah, kalu ada jodoh, kawen laa aku.... Amin...

12 January 2011

Selamat Tinggal 2010

Lama gila aku xupdate... walaupon xda sapa nk baca... (sukahati aku laa, ada aku kisah..) Hmm... Tahun 2010 adalah tahun aku bangkit dari kegagalan... Tahun 2010 mengajar aku kesungguhan, ketabahan, kesabaran... Jatuh dan bangun aku byk terjadi dalam tahun 2010... Semua tuh pengalaman kehidupan bg aku... Pengalaman semua tuh laa yg byk mematangkan fikiran, perbuatan aku...

Aku bersyukur kepada Allah SWT. Aku berterima kasih kepada semua kawan/sahabat/teman/saudara yg memberi aku semangat, nasihat, pandangan kpd aku utk menempuh saat2 yg 'menjatuhkan' aku... Dorongan kawan/sahabat/teman/saudara dan dengan izin-Nya, aku berjaya menjadi diri aku skrg nih...

2010 dah berlalu... 2011 datang... Hmm.. Dah tua setahun aku nih... Azam yg lepas2 pon xlepas lagi... Tahun nih aku xmau pasang azam sgt... Aku redha dan terima ketentuan Allah SWT... Tapi yg penting, aku akn berusaha lebih gigih, kuat, semangat utk capai apa yg aku inginkan... Mudah2an Allah SWT permudahkan segala urusan aku tahun ini...

Selamat tinggal 2010... SELAMAT DATANG 2011...!!!